Soulful cooking & Soulful Eating:

2 Όροι που ήρθαν για να αλλάξουν τη σχέση σου με το φαγητό!     

    

    Όλοι μας έχουμε βρεθεί στη θέση του να μπαίνουμε στην κουζίνα, να φτιάχνουμε ένα γρήγορο τοστ και να το καταβροχθιζουμε χωρίς καμία σκέψη ή απόλαυση, απλώς και μόνο για να καλύψουμε την πείνα μας. Όλοι μας έχουμε τσιμπολογήσει από ένα κουτί δημητριακά μηχανικά, φτάνοντας το σχεδόν στο τέλος δίχως να το καταλάβουμε. Σχεδόν δίχως να το γευτούμε καν. Όλοι μας έχουμε βρεθεί στη θέση να μαγειρέψουμε ή να φάμε καθαρά από ανάγκη, καθαρά για να καλύψουμε την πείνα ή τη βαρεμάρα μας. Είναι μια συνθήκη που συμβαίνει -και αυτό είναι οκ-. Ωστόσο, με το σημερινό μας άρθρο θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σε δύο όρους που ίσως σας βοηθήσουν να βρείτε πολύ μεγαλύτερη αξία τόσο στην προετοιμασία του φαγητού όσο και στην κατανάλωση του. Έχετε ακούσει ποτέ για το soulful cooking και soulful eating? 

 

    Ο λόγος για την μαγειρική που βγαίνει από την ψυχή, γίνεται με μεράκι (ακόμα και για κάτι πολύ απλό όπως η παρασκευή ενός τσαγιού ή μιας σούπας) και ανάγεται σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας. Αντίστοιχα το soulful eating είναι η κατανάλωση του γεύματος αργά, με ενεργοποιημένες όλες μας τις αισθήσεις. Το να γεύεται κανείς ενσυνείδητα, να νιώθει όλα τα διαφορετικά συστατικά που απαρτίζουν το γεύμα του, να μην τρώει με περισπασμούς και βιασύνη αλλά κάνοντας παύσεις και εστιάζοντας στην απόλαυση.    

    Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εντάξουμε την ενσυνείδητη μαγειρική και διατροφή στη ζωή μας. Αρχικά, όσο προετοιμάζουμε το γεύμα μπορούμε να βάζουμε την ανάλογη μουσική στο background με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα κλίμα. Μπορούμε επίσης, να ανάψουμε κεράκια στην κουζίνα. Μάλιστα ακόμα πιο ενδιαφέρον θα ήταν να προτιμήσουμε αρωματικά κεριά με μυρωδιές κοντινές σε αυτό που ετοιμάζουμε (π.χ. άρωμα κανέλας όταν ψήνουμε μπισκότα). Μπορούμε να παίξουμε με τον φωτισμό στην κουζίνα μας, με τη διακόσμηση της (π.χ. να προσθέσουμε φυτά εσωτερικού χώρου ή φρέσκα μυρωδικά). Και τέλος, μπορούμε να χαθούμε στη μαγεία των (vintage πλέον) βιβλίων συνταγών βρίσκοντας ξανά την χαμένη μας σπίθα για πειραματισμό και παιχνίδι. Όπως όταν ήμασταν παιδιά και τρέχαμε στην κουζίνα όταν η μαμά μας ετοίμαζε κέικ, με μεγάλη λαχτάρα να συμμετέχουμε, σαν να ήταν γιορτή. 

    ‘Επειτα, εξίσου σημαντική είναι και η διαδικασία του σερβιρίσματος. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το κατάλληλο πιάτο και σε μέγεθος αλλά και σε αισθητική. Η ομορφιά του μπορεί να απογειώσει το γεύμα μας και να το κάνει να μοιάζει με ένα δημιουργικό αριστούργημα! Πάρτε το χρόνο σας εάν μπορείτε για να φροντίσετε την όψη του πιάτου σας ακόμη κι αν πρόκειται να φάτε μόνοι. Η ιδέα και μόνο ότι τρώμε κάτι όμορφο και φροντισμένο θα μας κάνει να το φάμε πιο ενσυνείδητα και με περισσότερη όρεξη. 

    Και τέλος, η διαδικασία της κατανάλωσης του φαγητού, η στιγμή της θρέψης μας, είναι η σημαντικότερη όλων. Καλό είναι να αποσυνδεθούμε από κινητά, τηλεοράσεις και οθόνες και να επικεντρωθούμε στο γεύμα μας. Πάρε μικρές μπουκιές, κάντε παύσεις και συνειδητοποίησε ότι εσύ δημιούργησες αυτό το πεντανόστιμο γεύμα! 

    Η αντιμετώπιση της κουζίνας μας με μεράκι και αγάπη, είναι χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος τρόπος να συνδεθούμε καλύτερα με το σώμα μας. Δοκίμασε, έστω και μια φορά την ημέρα, έστω και για 10’, να ασχοληθείς ενσυνείδητα με το φαγητό και τη θρέψη σου. Θα δεις ότι η μαγεία αυτή θα σε συνεπάρει και θα γίνει η νέα σου καθημερινή συνήθεια!