Ο λόγος για την μαγειρική που βγαίνει από την ψυχή, γίνεται με μεράκι (ακόμα και για κάτι πολύ απλό όπως η παρασκευή ενός τσαγιού ή μιας σούπας) και ανάγεται σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας. Αντίστοιχα το soulful eating είναι η κατανάλωση του γεύματος αργά, με ενεργοποιημένες όλες μας τις αισθήσεις. Το να γεύεται κανείς ενσυνείδητα, να νιώθει όλα τα διαφορετικά συστατικά που απαρτίζουν το γεύμα του, να μην τρώει με περισπασμούς και βιασύνη αλλά κάνοντας παύσεις και εστιάζοντας στην απόλαυση.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εντάξουμε την ενσυνείδητη μαγειρική και διατροφή στη ζωή μας. Αρχικά, όσο προετοιμάζουμε το γεύμα μπορούμε να βάζουμε την ανάλογη μουσική στο background με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα κλίμα. Μπορούμε επίσης, να ανάψουμε κεράκια στην κουζίνα. Μάλιστα ακόμα πιο ενδιαφέρον θα ήταν να προτιμήσουμε αρωματικά κεριά με μυρωδιές κοντινές σε αυτό που ετοιμάζουμε (π.χ. άρωμα κανέλας όταν ψήνουμε μπισκότα). Μπορούμε να παίξουμε με τον φωτισμό στην κουζίνα μας, με τη διακόσμηση της (π.χ. να προσθέσουμε φυτά εσωτερικού χώρου ή φρέσκα μυρωδικά). Και τέλος, μπορούμε να χαθούμε στη μαγεία των (vintage πλέον) βιβλίων συνταγών βρίσκοντας ξανά την χαμένη μας σπίθα για πειραματισμό και παιχνίδι. Όπως όταν ήμασταν παιδιά και τρέχαμε στην κουζίνα όταν η μαμά μας ετοίμαζε κέικ, με μεγάλη λαχτάρα να συμμετέχουμε, σαν να ήταν γιορτή.
‘Επειτα, εξίσου σημαντική είναι και η διαδικασία του σερβιρίσματος. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το κατάλληλο πιάτο και σε μέγεθος αλλά και σε αισθητική. Η ομορφιά του μπορεί να απογειώσει το γεύμα μας και να το κάνει να μοιάζει με ένα δημιουργικό αριστούργημα! Πάρτε το χρόνο σας εάν μπορείτε για να φροντίσετε την όψη του πιάτου σας ακόμη κι αν πρόκειται να φάτε μόνοι. Η ιδέα και μόνο ότι τρώμε κάτι όμορφο και φροντισμένο θα μας κάνει να το φάμε πιο ενσυνείδητα και με περισσότερη όρεξη.